La conducta d'afartament es una conducta que normalment es realitza en SOLITARI, i es pot descriure com una NECESSITAT imperiosa de menjar compulsivament, a un ritme RÀPID i amb sensació de PÈRDUA DE CONTROL per part de la persona que la practica.

 

Les persones que fan afartaments acostumen a presentar un trastorn de  la conducta alimentària normalment bulímia, trastorn per afartament, obesitat o anorèxia.

 

Els afartaments són una estratègia inadequada que ha adquirit la persona per intentar resoldre el patiment o malestar que presenta.

 

TESTIMONI DE LA MARIA:

 

“Quan estic a DIETA alguns ALIMENTS els tinc totalment PROHIBITS. Sempre estic esperant que s’acabi la dieta per menjar els aliments prohibits. El problema és que el DESIG de menjar-los es va fent cada cop més gran fins que arriba un punt en què els he de menjar sí o sí i NO em puc CONTROLAR. Quan menjo sento una sensació agradable i fins i tot em puc arribar a sentir eufòrica, però després sento que no puc parar de menjar i menjo molt RÀPID, COMPULSIVAMENT. No paro fins que el meu estómac està ple i començo a sentir una sensació realment DESAGRADABLE, es llavors quan em sento CULPABLE I ENFADADA amb mi mateixa per no haver estat capaç de controlar-me. Segur que m’he engreixat un munt, demà començo dieta.”

 

“un dia vaig provar de VOMITAR per alliberar-me del malestar que sentia el meu cos i vaig trobar en el vòmit una forma genial de menjar sense engreixar!!”

 

El vòmit auto induït es molt comú en la bulímia nerviosa i porta complicacions greus com: erosió de les dents, destrucció de l’esmalt, augment de la producció de saliva, augment de la glàndula paròtida, lesions a la gola, afonia, risc de trencament de l’esòfag, alteració dels electròlits.

 

TESTIMONI DE LA LLUÏSA:

 

“He vist que quan estic CANSADA, ENFADADA, TRISTA...menjo de manera compulsiva...per uns instants, amb la xocolata, els donuts, la llet condensada i les patates fregides m’allibero d’aquests sentiments, però quan començo a sentir-me PLENA, la CULPA s’apodera de mi i em trobo molt CANSADA, SENSE GANES de fer res."

 

“No m’agrada el meu cos, no m’agrado. Estic grassa, sóc incapaç de baixar pes, no trobo roba que em vagi bé, no suporto anar a la platja, no tic ganes de sortir i veure a ningú"

 

ESTUDI SOBRE FACTORS QUE DESENCADENEN ELS AFARTAMENTS:

 

A un estudi que van fer Abraham i Beumont (http://dx.doi.org/10.1017/S0033291700055732) van veure que els DESENCADENANTS DELS AFARTAMENTS ordenats de més a menys freqüents entre les persones amb bulímia i trastorn per afartament eren:

 

- ansietat

-menjar alguna cosa

- soledat

-ànsia per determinats aliments

-pensar en menjar

-tornar a casa després de classe, feina o viure una temporada fora de casa

- sentir-se avorrit/-da o sol/-a

- sentir-se amb gana

-prendre alcohol

-sortir amb algú del sexe oposat

-menjar fora i anar a una festa.

 

DEMANA HORA DE VISITA:

Si et sents identificat o identificada amb els testimonis que has llegit o els afartaments formen part de la teva vida i vols canviar aquesta conducta, trobar vies més adequades per fer front al teu malestar intern, i deixar d'afartar-te vine a veure'ns.

 

T'intenterem ajudar a veure què t'està passant i com ho podem solucionar.