QUAN CONSULTAR AL LOGOPEDA?

Desprès que el nen o nena  ha iniciat la marxa, els pares, i més si és el primer fill, estem pendents de les seves primeres paraules!!

Aquestes venen poc a poc sense adonar-nos i sense adonar-se els nens. Tenim la sensació de no saber com les aprèn. El llenguatge és un llarg camí que tota la vida ho estem aprenent.


És cap els 24 mesos, uns abans i d’altres pocs mesos desprès que ja el nen pot “ajuntar “ dues paraules. Abans s’expressava amb una sola. A partir d’aquí el llenguatge s’anirà expansionant i ampliant de manera vertiginosa i serà al voltant dels 36 mesos que el nen ja podrà expressar-se a partir de petites frases (expressarà desitjos, fets, coses que li han passat quan els pares no hi eren...).


QUAN....

.......aquesta evolució per raons múltiples es veu alentida o estancada i va acompanyada de algun dels següents comportaments:  


  • Dificultats en mantenir la mirada als ulls; o bé està molt focalitzada en els llavis.
  •  Es comunica tan sols amb unes quantes paraules i abunden els gestos, la mímica facial...
  •  S’enfada quan l’adult no l’entèn.
  •   Li costa reaccionar al seu nom de vegades . És té la impressió de que el nen és sord.
  •  És té la impressió de que tan sols parla amb frases escoltades sense entonació i que no “venen a lloc”.
  •  Ens dóna la sensació de que no ens acaba d’entendre les normes o bé les propostes i reacciona o bé amb tossuderia o bé amb indiferència (potser un comportament oscil.lant).
  • -     Prefereix jugar sol, molt sovint és un joc repetitiu (sempre  juga amb el mateix) sense vocalitzacions o paraules ; o potser és al inrevés que es té la impressió de que no s’entreté amb res.

  • Cap els 26-27 mesos no és capaç de mantenir l'atenció quan li expliquem un conte.

CAL....

....fer una consulta al logopeda, professional especialista en la evolució del llenguatge i les seves dificultats.


Si que és cert que cada criatura té el seu propi  ritme en el  desenvolupament però perllongar certes dificultats més enllà de l’edat en que haurien de estar superades pot comprometre el desenvolupament harmònic de l’infant. I aquestes més endavant tornaran a sorgir quan l’infant s’enfronti als aprenentatges instrumentals ( lectura, lògica matemàtica ....)